
JUDGMENT OF THE COURT (Second Chamber)

18 December 2014 (* )

(Reference for a preliminary ruling — Freedom of establishment — Tax legislation — Income
tax — Non-resident taxpayer — Deductibility of costs relating to a historic building occupied by its

owner — Costs not deductible in respect of a historic building solely on the ground that it is not
listed in the State of taxation, whereas it is listed in the State of residence)

In Case C‑87/13,

REQUEST for a preliminary ruling under Article 267 TFEU from the Hoge Raad der Nederlanden
(Netherlands), made by decision of 1 February 2013, received at the Court on 21 February 2013, in
the proceedings

Staatssecretaris van Financiën

v

X,

THE COURT (Second Chamber),

composed of R. Silva de Lapuerta, President of the Chamber, K. Lenaerts, Vice-President of the
Court, acting as a Judge of the Second Chamber, J.-C. Bonichot (Rapporteur), A. Arabadjiev and
J.L. da Cruz Vilaça, Judges,

Advocate General: J. Kokott,

Registrar: A. Calot Escobar,

having regard to the written procedure,

after considering the observations submitted on behalf of:

–        X, by F. Engelen, S. Douma and G. Boulogne, acting as advisers,

–        the Netherlands Government, by B. Koopman and M. Bulterman, acting as Agents,

–        the German Government, by T. Henze and K. Petersen, acting as Agents,

–        the Spanish Government, by A. Rubio González, acting as Agent,

–        the French Government, by D. Colas and J.-S. Pilczer, acting as Agents,

–        the Italian Government, by G. Palmieri, acting as Agent, and P. Gentili, avvocato dello Stato,

–        the United Kingdom Government, by S. Brighouse, acting as Agent, and R. Hill, Barrister,

–        the European Commission, by W. Roels and W. Mölls, acting as Agents,

after hearing the Opinion of the Advocate General at the sitting on 4 September 2014,
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gives the following

Judgment

1        This request for a preliminary ruling concerns the interpretation of Articles 49 TFEU and 63
TFEU.

2        The request has been made in proceedings between the Staatssecretaris van Financiën (State
Secretary for Finance) and X relating to the refusal of the Netherlands tax authorities to deduct from
that taxpayer’s income certain costs related to the maintenance of his residence — a country house
in Belgium protected under that Member State’s legislation on historic buildings — solely on the
ground  that  the  country  house  is  not  protected  under  the  Netherlands  legislation  on  historic
buildings.

Netherlands law

3        Article 2.5(1) of the Law on income tax 2001 (wet inkomstenbelasting 2001), in the version
applicable to the dispute in the main proceedings (‘the Law on income tax’), provides:

‘Any domestic taxpayer who is resident in the Netherlands for only part of the calendar year and
any foreign taxpayer who is resident in  another  Member State of the European Union, on the
Netherlands islands of Bonaire, Sint Eustatius or Saba or in the territory of a country designated by
ministerial decision with which the Netherlands has concluded an agreement for the avoidance of
double taxation providing for the exchange of information, and who is liable to taxation in that
Member State, on the Netherlands islands of Bonaire, Sint Eustatius or Saba or in the territory of
that country, may opt for the tax regime which this Law lays down for domestic taxpayers. …’

4        As provided in Article 3.1 of the Law on income tax:

‘1.       Taxable income derived from work and a dwelling shall be the income from work and a
dwelling reduced by any losses related to the work and dwelling (section 3.13).

2.      Income derived from work and a dwelling shall be equal to the aggregate amount of:

a.      the undertaking’s taxable profit (section 3.2),

b.      taxable salary (section 3.3),

c.      taxable profit from other activities (section 3.4),

d.      taxable periodic benefits and payments (section 3.5),

e.      taxable income derived from the taxpayer’s own dwelling (section 3.6),

f.      negative expenditure in respect of income provision (section 3.8) and

g.      negative personal deductions (section 3.9),

reduced by:

h.      the deduction for no or low debt related to the taxpayer’s own dwelling (section 3.6a),
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i.      expenditure in respect of income provision (section 3.7) and

j.      personal deductions (chapter 6).’

5        It follows from what is stated in the order for reference that taxable income from the taxpayer’s
dwelling is determined at a flat rate, on the basis of a percentage of the dwelling’s value.

6        Chapter 6 of the Law on income tax lays down, inter alia, specific rules relating to the deduction of
costs related to a listed building. There is a right to deduct both for taxpayers’ own dwellings and
for listed buildings giving rise to income from savings and investments as referred to in chapter 5 of
the Law, namely second homes and investment properties. On the basis of Article 6.31 of the Law
on income tax, read in conjunction with Article 6.1(2)(g), in so far as costs relating to a listed
building exceed a certain threshold, they may, subject to certain conditions, be taken into account as
a personal deductible item. Those conditions do not relate to the individual taxpayer or his ability to
pay tax.  Where the listed building must be considered to be the taxpayer’s own dwelling,  that
regime is intended to allow the deduction of maintenance costs up to the limit of the flat-rate sum
referred to in the previous paragraph.

7        Article 6.2 of the Law on income tax, headed ‘Taking account of personal deductions’, is worded
as follows:

‘1.      The personal deduction shall reduce income derived from work and a dwelling in the year,
but not below zero.

2.      If the personal deduction does not reduce income derived from work and a dwelling in the
year, it shall reduce taxable income from savings and investments in the year, but not below zero.

3.      If the personal deduction does not reduce income derived from work and a dwelling or taxable
income from savings and investments in the year, it shall reduce income from a significant holding
in the year, but not below zero.

4.      When applying paragraphs 1 and 3, income derived from work and a dwelling and income
from a significant holding in the year shall be determined without taking account of income to be
retained.

5.      In the event of reduction, expenditure relating to the specific maintenance costs referred to in
Article 6.1(2)(d) shall be taken into account first of all.’

8        Article 6 of the Law on historic buildings 1988 (Monumentenwet 1988), in the version applicable
to the dispute in the main proceedings (‘the Law on historic buildings’), states:

‘1.      The minister shall keep a register of protected historic buildings for each municipality. He
shall enter in the register the historic buildings which he has designated, in so far as no appeal has
been lodged against the designation or if such an appeal has been dismissed.

2.      The minister shall send a copy of any entry made in the register to the provincial executive
and to the mayor and aldermen.

3.       The  copy  sent  to  the  mayor  and aldermen shall  be  lodged  with  the secretariat  of  the
municipality for consultation. Every citizen may go there and obtain a copy at his own cost.’

9        Article 7 of the Law on historic buildings provides:

‘1.      If the historic building is not situated in the territory of a municipality, Article 3(2) to (6),
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Article 4 and Article 6 shall not apply.

2.      Before making a decision on a historic building referred to in paragraph 1, the minister shall
hear the views of the Council.

3.      The minister shall  keep a national register in which he shall  enter the historic buildings
referred to in paragraph 1 that have been designated by him, in so far as no appeal has been lodged
against the designation or if such an appeal has been dismissed. A copy of the entry shall be sent to
the body  which  administers  the area concerned and to  the provincial  executive if  the historic
building is situated in the territory of a province.’

10      Article 3 of the Law on historic buildings lays down the procedure for according property the
status of a historic building in the following terms:

‘1.      The minister may on his own initiative accord a historic building the status of a protected
historic building.

2.      Before taking a decision in this regard, the minister shall consult the mayor and aldermen of
the municipality  in  which the historic  building is  situated,  and the provincial  executive  if  the
historic building is situated outside the built-up areas designated under the Law on Road Traffic
1994.

3.      The minister shall notify persons designated in the basic registration of the land register as
owners and as holders of restricted rights of the request for an opinion as referred to in paragraph 2.

4.      The mayor and aldermen shall grant the interested parties referred to in paragraph 3 the
opportunity to be heard and shall organise the consultation referred to in Article 2(2).

5.      The mayor and aldermen shall give their opinion within five months, and the provincial
executive within four months, following the sending of the request for an opinion as referred to in
paragraph 2.

6.      The minister shall take the decision, after hearing the views of the Council, within ten months
following the date on which the request for an opinion was sent to the mayor and aldermen.’

11      Although the Law on historic buildings does not lay down a condition expressly requiring the
historic building to be located in Netherlands territory, the referring court takes it as settled that that
condition necessarily  follows from the general  scheme of  the Law, as clarified by its  drafting
history.

The dispute in the main proceedings and the questions referred for a preliminary ruling

12      X, a Netherlands national, moved in 2004 from the Netherlands to Belgium in order to live there in
a country house owned by him.

13      That country house is protected in Belgium as a historic building. In the Netherlands, on the other
hand, it is not entered in any of the registers referred to in Article 6 or Article 7 of the Law on
historic buildings.

14      In the tax year at issue in the main proceedings, X performed in the Netherlands the duties of
director of a company of which he was the sole shareholder. He did not receive any earned income
in Belgium.
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15      Having opted for the regime laid down for taxpayers resident in the Netherlands, he declared his
income in that Member State while deducting therefrom the sum of EUR 18 140 in respect of
maintenance and depreciation costs for the country house, which he had made his own dwelling for
the purposes of the Netherlands Law on income tax.

16      X was subsequently the subject of a revised assessment in respect of that deduction on the ground
of non-fulfilment of the condition laid down in Article 6.31(2) of the Law on income tax requiring
the historic building to be entered in one of the registers referred to in Articles 6 and 7 of the Law
on historic buildings.

17      Since the Rechtbank Breda (District Court, Breda) took the view that the right to deduct in question
cannot be limited to historic buildings situated in the Netherlands, it upheld the action brought by X
against that revised assessment. The Gerechtshof te ’s-Hertogenbosch (Regional Court of Appeal,
’s‑Hertogenbosch)  dismissed  the  appeal  brought  by  the  Netherlands  tax  authorities.  The
Staatssecretaris  van Financiën appealed  on a  point  of  law to  the Hoge Raad der  Nederlanden
(Supreme Court of the Netherlands).

18      It was in that context that the Hoge Raad der Nederlanden decided to stay proceedings and to refer
the following questions to the Court for a preliminary ruling:

‘(1)  Does EU law, in particular the rules on freedom of establishment and on free movement of
capital, preclude a resident of Belgium who, at his request, is taxed in the Netherlands as a
resident and who has incurred costs in respect of a country house, used by him as his own
home, which is located in Belgium and is designated there as a legally protected historic
building  and  village  conservation  area,  from being  unable  to  deduct  those costs  in  the
Netherlands for income tax purposes on the ground that the country house is not registered as
a protected historic building in the Netherlands?

(2)       To what extent is it important in that regard whether the person concerned may deduct those
costs for income tax purposes in his country of residence, Belgium, from his current or future
investment income by opting for a system of graduated taxation of that income?’

Consideration of the questions referred

19      By its questions, which it is appropriate to examine together, the referring court asks, in essence,
whether Articles 49 TFEU and 63 TFEU must be interpreted as precluding legislation of a Member
State under which, on the ground of protection of the national cultural heritage, costs relating to
listed historic buildings may be deducted solely by owners of historic buildings situated in its
territory.

20      It should be stated first of all that, even though both the free movement of capital and freedom of
establishment may be affected, in the context of the main proceedings the questions as reformulated
should be answered in the light of freedom of establishment.

21      Any resident of a Member State, whatever his nationality, who has a shareholding in the capital of
a  company  established  in  another  Member  State  which  gives  him definite  influence  over  the
company’s decisions and allows him to determine its activities falls within the scope of Article 49
TFEU (see judgment in N, C‑470/04, EU:C:2006:525, paragraph 27).

22      That is so in the case of X, who, in the tax year at issue in the main proceedings, took up residence
in  Belgium  and  managed  in  the  Netherlands  the  affairs  of  the  company  incorporated  under
Netherlands law of which he was the sole shareholder.
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23      According to settled case-law, Article 49 TFEU precludes any national measure which, even if
applicable  without  discrimination  on  grounds  of  nationality,  is  liable  to  hinder  or  render  less
attractive the exercise by EU nationals of the freedom of establishment that is guaranteed by the
FEU Treaty (see, inter alia, judgment in Attanasio Group, C‑384/08, EU:C:2010:133, paragraph 43
and the case-law cited).

24      It is clear that the legislation at issue in the main proceedings constitutes a restriction of freedom of
establishment.

25      In situations such as that of  X, who is not resident in the Netherlands but has opted for the
residents’ tax regime because he carries on all his activities in that Member State, that legislation
results in a difference in treatment between taxpayers living in a historic building according to
whether or not they live in national territory.

26      That difference in treatment is liable to deter taxpayers who live in a historic building situated in
the territory of a Member State from carrying on their activities in another Member State.

27      There could, however, be discrimination for the purposes of the Treaty between residents and
non-residents  only  if,  notwithstanding  their  residence  in  different  Member  States,  it  were
established that, having regard to the purpose and content of the national provisions in question, the
two categories of taxpayers are in a comparable situation (see judgment in Commission v Estonia,
C‑39/10, EU:C:2012:282, paragraph 51).

28      The Court considers that not to be so in the main proceedings.

29      The purpose of the national legislation at issue in the main proceedings, as resulting in particular
from the explanatory memorandum relating to the draft law that led to the Law on income tax, is to
preserve and safeguard the cultural and historical heritage of the Netherlands, by means of a special
right to deduct certain costs relating to listed historic buildings, including those serving as housing
for their owners.

30      It was indeed in the light of that aim that the Kingdom of the Netherlands granted that right of
deduction to taxpayers who own a listed historic building situated in the Netherlands even if they
reside in another Member State, as is apparent from the written observations submitted by the
Netherlands Government.

31      Accordingly, the fact that only owners of listed historic buildings situated in national territory are
granted  a  tax  advantage  whose  aim  is  to  preserve  the  cultural  and historical  heritage  of  the
Netherlands is inherent in the objective pursued by the national legislature.

32      The resulting difference in treatment therefore applies to categories of taxpayers who cannot be
regarded as being in objectively comparable situations.

33      The position could be different only if the taxpayer were to establish that, although the historic
building of which he is the owner is situated in the territory of a Member State other than the
Kingdom of the Netherlands, it nevertheless forms part of the Netherlands cultural and historical
heritage  and  that  such  a  circumstance  would  render  it  capable  of  being  protected  under  the
Netherlands Law on historic buildings but for the fact that it is situated outside national territory.

34      In the light of the foregoing considerations, the answer to the questions referred is that Article 49
TFEU must be interpreted as not precluding legislation of a Member State under which, on the
ground of protection of the national cultural and historical heritage, costs relating to listed historic
buildings may be deducted solely by owners of historic buildings situated in its territory, provided
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that that possibility is available to owners of historic buildings which may form part of the cultural
and historical  heritage  of  that  Member  State  despite  being  located  in  the  territory  of  another
Member State.

Costs

35      Since these proceedings are, for the parties to the main proceedings, a step in the action pending
before  the  referring  court,  the  decision  on  costs  is  a  matter  for  that  court.  Costs  incurred  in
submitting observations to the Court, other than the costs of those parties, are not recoverable.

On those grounds, the Court (Second Chamber) hereby rules:

Article 49 TFEU must be interpreted as not precluding legislation of a Member State under
which,  on the ground of  protection of  the  national  cultural  and historical  heritage,  costs
relating to listed historic buildings may be deducted solely by owners of historic buildings
situated  in  its  territory,  provided  that  that  possibility  is  available  to  owners  of  historic
buildings which may form part of the cultural and historical heritage of that Member State
despite being located in the territory of another Member State.

[Signatures]

*  Language of the case: Dutch.
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